Till er som på något sätt halkat in på enbart bloggen;

Jag har även en hemsida där jag skriver mera om vem jag är, om min Asperger, jag har mera bilder, jag berättar om resor jag gjort, skriver om mina djur, har en minnessida, en gästbok och mycket mycket mera!
Se sidan här!


Blogg listad på Bloggtoppen.se
Photobucket

fredag 7 oktober 2011

Gran Canaria 2011, del 2. Ett besök på Teneriffa kantat av spyor och så Loro Parque

Här fortsätter då del 2, som kommer att handla om utflykten vi gjorde till Loro ParqueTeneriffa!


Denna morgon började betydligt bättre än måndagen så det skulle bli riktigt skoj att fara på utflykt! :) Vi gick ut och väntade och bussen kom. Guiden kom ut och frågade på engelska om vi bokat den engelska turen. Hmm, skulle den inte vara svensk...?? Men men, man fick väl vara glad att det kom nån buss överhuvudet. Tror jag. Denna buss var knökafull med tyskar... Vi fick ta ströplatser, hurra. Fredrik hamnade längst bak, i mittensätet. Benutrymmet gick ju inte att klaga på i alla fall! :) Själv fick jag sitta bredvid en norsk kvinna, som hade sin dotter och man i sätet framför. Jaja, det kunde varit värre! Trodde jag.
Hur som helst så rullade vi iväg. I Las Palmas var det morgon-trafikstockning. Långa stunder stod vi still, det hände inte ett dugg! Plötsligt "hickade" norska flickan framför mig. Trodde jag. Mamman fick en jädra fart och rotade fram en handduk och slängde fram och så började en himla oangenäm odör sprida sig i bussen. Alltså vad gör man...?? Första reaktionen var att bli tvärförbannad. I det tysta, som tur var. Förbannade jävla unge, hur svårt ska det vara att kläcka ur sig att man mår illa, så man kan få NÅT annat att spy i än i händerna och över kläderna?? Det var ju liksom inget småbarn, 6-7 år kanske. Och vad var det för nåt?? Åksjuka?? Fast vi stod still? Eller magsjuka, så 60 bussresenärer skulle bli liggande ett par dagar framöver?? Tack, men jag hade precis kommit upp ur den positionen... Och som det stank! Försökte ju koncentrera mig på precis allt annat! Räkna vägstolpar, räkna träd, räkna hårstrån på armarna. I ett sånt läge önskar man att man lärt sig meditation och kunnat "lämna kroppen" för en stund.
Efter vad som kändes som en evighet så la sig värsta odören, i alla fall så länge ungen satt still. Då började man nästan tycka synd om familjen istället. Kul att gå runt med det där hela dagen! Men jag hann inte tycka synd om dem länge innan det hickade till en gång till från sätet framför. Men för i jävlars förbannade helvete!!!!!!! Och hade de förberett nåt så, IFALL det skulle hända igen..? Näe då, hon satt med sin redan nerspydda handduk, som fick ta emot ännu ett lass. Denna gång fattar jag ärligt talat inte hur jag överlevde utan att be nån dra åt helvete. Jag såg säkert ut som det psykfall jag är men kroppen gungade fram och tillbaka, fingrarna klappade oavbrutet mot armstödet, det kliade på hela kroppen, fick impulser att börja slå på nåt, men de lyckades jag tygla.
Väl framme i Agaete satt jag inte kvar längre än nödvändigt i bussen, kan jag säga. Soluppgång i en skitmysig liten hamnstad, men tyvärr hade man ingen energi att lägga på det då, var helt i upplösningstillstånd. Hade jag kunnat bättre spanska hade jag nog kilat in på kontoret och avbokat tre retur-biljetter till en viss illaluktande familj.

Efter mycket om och men kom vi i alla fall på catamararen "Bencomo Express", fick ett skönt säte att luta sig tillbaka i, en ost- och skinksmörgås att tugga på. Hur man nu kunde vara hungrig, men det var inga problem! Man hann lugna ner sig ganska bra på den timmen som färden tog, och det var nog tur det.

Här har vi precis gått av catamaranen i Santa CruzTeneriffa
Morgon i Santa Cruz

Det var ju inte så att man direkt längtade efter att gå på bussen igen men nu ville vi bara komma fram till djurparken. Som tur var så var det inte så långt att köra till Puerto de la Cruz, där Loro Parque ligger.
Vi fick kartor och lite hålltider och sen var det bara att knalla in!
Entrén till Loro Parque

De första djuren vi såg var väl inte alltför exotiska. Karpar :)
Översikt/karta över parken
En av många vägvisare :)

Parken var även väldigt vacker att titta på, många fräna växt-kreationer, naturtyper, färger och former. 

Första anhalt blev hos gorillorna. Måste säga att jag kände med den här hanen faktiskt! Vända vackra sidan till och bara "Up yours!" liksom :)

Förbaskat coola djur!!

Nu gör inte bilden nedanför situationen riktigt rättvisa, men den här bilden och känslorna kring den skulle kunna få ett helt eget blogg-inlägg! För det första kom man så nära så man kunde titta gorillan rakt i ögonen, fast man inte bör göra det, vill ju inte verka hotfull. Men fick i alla fall den ögonkontakten att jag kan säga att det där är inga djur, det är nåt....mellanting. (Men absolut ingen "halv-apa", det är något heeeelt annat!! :) ) Inte alls samma känsla som att se på t.ex. en hund eller en get. Och vad var det som gick "fel", vad var det som avgjorde att "jag" står utanför glaset med kameran i högsta hugg och "du" ligger innanför glaset och är nån slags attraktion?? Det kunde precis lika gärna varit tvärtom (och blir förhoppningsvis en dag :) ) för vi är inte längre ifrån varandra än så!
Det var en häftig, men samtidigt väldigt tragisk upplevelse, att komma så väldigt nära!

Djurparken hade visst även haft celebert besök! Intressant att det inte blev bättre bilder än från övervakningskamera, säkert att grabben inte ställt upp på en bild ihop med aporna, om någon bara hade frågat....!

Dags för dagens och kanske hela semesterns absoluta höjdpunkt! Trodde inte att man kunde se späckhuggare "i närheten" av Sverige, men se här är den enda djurparken i Europa som har späckhuggare!! Om jag inte blivit helt lurad, men hur som helst så finns de inte på många ställen...! Tycker de är så fina med sin enorma men smidiga kroppsform och svartvita färg! Liknar absolut ingenting annat! De flesta fiskar/"fiskar" ser enbart äckliga och lömska ut, men dessa, som lätt sätter i sig feta sälar, andra valar och delfiner, är både vackra och söta samtidigt, de ser ju rent snälla ut!

Innan showen var jag orolig att jag inte alls skulle tycka det var häftigt, utan bara tycka synd om späckhuggarna. Rymliga bassänger och sånt i all ära, men näe... Vilda friska pigga djur ska få vara i det fria! Sen kan man även se det ur det perspektivet att djurparker räddar utrotningshotade arter. Det är liksom deras sista chans att komma undan, och i regel komma undan från planetens mest idiotiska, korkade och sniknaste varelse - MÄNNISKAN
Men det var inga slokande ryggfenor eller liknande där, de for runt och såg ut att ha riktigt skoj! Lite spillevinkar sådär. Sen har jag läst lite lösa rykten om hur Loro Parque ska behandla sina späckhuggare, men som vanligt så är det folk som "har hört" en massa, chattat med en f.d. skötare's morfars granne en gång och på så sätt fått en massa vattentäta bevis och sånt. Hur det än är så kommer ju såklart random människa aldrig få reda på verkligheten ändå och så länge man inte ser konkreta bevis på att djuren far illa så får man väl hoppas på att de faktiskt mår så bra de kan!

Hela showen började med att de visade bilder från när kalven Adán föddes 13 oktober 2010, hur den där "lille" (200 cm lång, 150 kg tung) försökte få ordning på uppåt och neråt och framåt och bakåt i bassängen, de matade honom med nappflaska som mest liknade en 30 liters avlång dunk, och allt till någon "Welcome to the world"-musik. Det var väldigt fint, det var nästan så det blev lite känsligt där ett tag! :)
 Jag tycker showen var jättebra! Har ju varit med och tränat hundar en del och vet vilket jobb som krävs, vilka pyttesteg i taget som man får ta, kan bara tänka mig vilket enormt jobb det ligger bakom detta!! Och allt samtidigt som dessa djur faktiskt kan, och enligt näringskedjan kanske t.o.m borde, hugga efter varje utsträckt arm och ben som kommer i vägen! Jag tror fortfarande på att ytterst få välmående djur anfaller för skojs skull. Får man den mat, omsorg och stimulans som krävs så behöver man inte ge sig på omgivningen! Jag hoppas i alla fall att det är så!
Sen har olyckor skett i parken, där i alla fall en fick dödlig utgång, men vad fasen... Det är inga hundvalpar man gosar med, det är valar på flera ton, som antagligen inte fått namnen "Killer whale" och "Orcinus Orca" (="bärare av döden") för inte!! Tre olyckor varav en person strök med på nästan 6 år, det känns fortfarande som det är farligare för skötarna att sätta sig bakom ratten än att träna späckhuggare. 

Vi gick vidare och råkade på Skalman. Häftig pajsare som säkert i det närmaste har åldern inne för att kunna svara på frågan om varför ena ap-rasen utvecklades till människor och andra ap-rasen stannade vid att vara just apor.

En kul blomma! Eller växt eller vad det är för nåt.

Vi fortsatte vår färd...
Jaguarer
Vacker!

Den här figuren spatserade runt helt fritt.

Ännu mera apor, denna gång schimpanser

Loro Parque är även känt för sitt "Pingvinarium". Inomhus har de byggt upp ett landskap med riktiga isberg, snö, ishavsvatten och hela köret. I vanliga fall hade det nog varit kallt därinne men i och med att vi befann oss på Teneriffa så var det riktigt behaglig temperatur! :)
I första rummet fanns pingviner som inte var fullt så "kyliga"
En riktig linslus :)
In genom en dörr och plötsligt var man på Sydpolen!
Tänkte på filmen "Madagascar" mest hela tiden.
"Just smile and wave, boys. Smile and wave" :D

Nästa anhalt var delfin-showen. Jämfört med späckhuggarna var ju de där näst intill fåniga med sina ringar, bollar, nickande och kuttrande :) Men visst har även delfiner sin charm, det kan man inte neka till!

Parkens tigrar är uppfödda av människor och tränade för att göra tv-program och uppträda på cirkusar. Efter några år beslutade ägaren att donera dem till parken istället och där lever de nu ett mer normalt tiger-liv :) Så normalt ett liv kan bli i fångenskap i alla fall.
"Saba"
"Prince"

Fredrik gick före mig in i den här kurvan, och det var fasen inte långt ifrån att han luktade bajs efter att ha fått syn på den svansen... :D
 Den såg äckligt verklig ut....!!

Mycket vacker och mäktig grönska i parken, som sagt! Många trevliga små stråk som gjorde att parken kändes mycket större än vad den egentligen var.

Förutom alla djur så innehöll parken även en "Orchid garden". Jag kan absolut ingenting om sånt, men det fanns säkert en hel del orkidéer som skulle kunna få vilken botaniker som helst att bli helt te' sej i traser'a! :) Fotograferade några som bara såg lite fina ut i största allmänhet!

Som sagt, i regel är fiskar bara väldigt äckliga!
Piraya
Muräna och drakfiskar
Efter en del letande lyckades jag även "Hitta Nemo".... (Fan vad dålig...!!)

Jag kan se vissa likheter i rörelsemönstret och kanske även i utseendet mellan dessa surikater och ett av mina husdjur... Guess who... :)
Undra om dessa också kan fräsa...

Den här var frän! En flera meter hög cylinder med nån slags extremt stimmande fisk i! Runt cylindern gick en trappa, man blev ju nästan yr när man gick i den och tittade in bland alla säkert många tusen fiskar!

Sjölejon-showen var rent skrattfaktor-mässigt dagens höjdpunkt! Jädrar vad de bar sig åt! Man kan förmedla väldigt mycket även fast man inte kan prata :)


Fredrik mitt bland all grönska :)
Inga dåliga rötter på det trädet vaa... :)

Här kunde man få en känsla av hur det kan vara att befinna sig uppe bland träden i regnskogen!


Från början var Loro Parque enbart en park med fåglar ("Loro" är spanska ordet för papegoja). Så det fanns en hel del fjäderfän, minst sagt...

De hade även en papegoj-show, men jämfört med det vi sett tidigare så var den mest långtråkig. Fåglar som cyklade, räknade, stoppade mynt i en drickaautomat och låtsades dricka öl, hissade en flagga eller bara flög omkring. Kunde de inte puttat nån i sjön eller spelat död och vägrat ta emot konstgjord andning eller nåt annat kul...? Men fåglarna är ju fina att titta på i alla fall!

En stor glasbur full med små-apor. Men helt omöjligt att få bra bilder, solen låg ju på från precis alla håll så det mest blev reflexer och spegelbilder istället!

Fast det fanns inte bara apor i buren utan även två....halv-dinosaurier eller nåt. Kan även varit leguaner. De var husdjur tills ägarna kom på att de blivit lite för stora för att vara smidiga så då fick parken ta över dem istället. Skönt med människor som inser sina begränsningar!
De ska vara "total vegetarians", jag hoppas de vet om det själva också...

Vi fick drygt 6 timmar att tillbringa i parken. Till en början så kändes det som det skulle kunna bli väldigt långdraget, parken var ju som sagt inte så stor, men det visade sig vara helt perfekt tid! Just i och med att det inte var så stort så kunde man ju gå runt fler gånger och tillslut hade vi fått bra bilder på i princip alla djur. Likaså var det väldigt behagligt att gå där. Både på Kolmårdens djurpark och Borås djurpark är ju nivåskillnaderna direkt förjävliga, man ORKAR inte gå i backarna när det börjar bli sent på dagen. Men här var det inte alls samma höjder, man gick där med lätthet och blev det för varmt så gick man bara in en sväng till pingvinerna :) Likaså besökarantalet var helt perfekt! Precis lagom tyckte jag, då kan ni ju tänka hur lite folk det var... Man slapp trängas, man kunde gå vart man ville när man ville, slapp en massa köer och sånt. Så besöket var verkligen hur trevligt som helst och inget jag för allt i världen velat vara utan!
Någon trädgårdsmästare som haft för mycket fritid utanför parken...


Sen var det bara att gå in och sätta sig i kräks-bussen igen. Ångesten hade funnits där hela dagen, skulle bussen nu stå i gensolen i många timmar och sen skulle vi in där och tro att det slutat lukta...?? Man kände liksom lukten av tjejen i djurparken innan man fick syn på henne. Lovande... Men de hade paketerat klädtrasorna väl så det var inte så farligt! Visst fanns lukten där men det var ändå så det var uthärdligt.

Blev en burk öl i Santa Cruz medan vi väntade på båten

Det var en jädra sjögång på vägen tillbaka, men det var lite intressant att uppleva hur en catamaran inte "gungar" på samma sätt som andra båtar! Jag har mått olustigt på Ålandsbåten och den går ju knappt ens utanför skärgården, men här satt man och påverkades inte ett dugg! Visst kände man att det rörde sig, absolut, men det mer "rullade" än "gungade". Det var som att bli vaggad så det var riktigt behagligt och hade man försökt så hade man säkert somnat!

Buss i drygt en timme och strax efter 23 var vi tillbaka på hotellet. Somnade ganska gott den kvällen, kan jag säga...

Och jag kan säga att besöket på Loro Parque ledde till att jag anmält mig som "Späckhuggar-fadder", det ni!! :) Svenskar är ju inte riktigt kända för att prioritera logiskt om man får säga så, så varför ska då jag..?? Ta bort ett års pensionsutbetalning till varje svensk och även "svensk" som är bosatt utomlands och skänk till Barncancerfonden eller nåt istället, då KANSKE jag skulle kunna tänka mig att tänka om. Men som det är nu så placerar jag pengar med hjärtat. Späckhuggare är värda att bevaras, ungar som besudlar bussar med kroppsvätskor dessutom upprepade gånger är det inte... Näe skämt åsido, men jag har gjort mitt val! Fast jag har i alla fall GJORT ett val, inte alla som gjort det!


Nästa inlägg blir nog det sista från Gran Canaria och kommer handla om när vi återigen gav oss iväg med buss och båt och sen bara lite solsemester sådär i största allmänhet!

Fortsättning följer...

1 kommentar:

  1. späckhuggare!! nu är jag väldigt avis faktiskt:-) O jättefina bilder!!

    SvaraRadera