Till er som på något sätt halkat in på enbart bloggen;

Jag har även en hemsida där jag skriver mera om vem jag är, om min Asperger, jag har mera bilder, jag berättar om resor jag gjort, skriver om mina djur, har en minnessida, en gästbok och mycket mycket mera!
Se sidan här!


Blogg listad på Bloggtoppen.se
Photobucket

onsdag 4 november 2009

Snö, släktforskning, ”jag inte bara ÄR dum, jag SER dum ut också” och krävande människor överallt!!

Himla spännande att komma ut och det snöade…!! Alltså inte stora vita flingor, men tillräckligt för att det skulle kallas snö och kallt så in i bomben! Nu finns det nog ingen återvändo, får lägga undan kortbyxorna för i år. En aning moloket…
Har jobbat i dagarna två. Igår fick jag vara lite administrativ, jag sorterade fakturor och satte in i pärmar. Kul att hålla på med sånt också ibland!
Igår eftermiddag hittade jag en sida om släktforskning och tänkte att det kunde vara kul att testa! Och jag kom igång ganska bra i alla fall! Fick betala 49:- för att testa programmet; jag fick 10 "tips" så att säga, kunna gå in och söka på personer på mer än bara namnet. Största guldgruvan var dokumentation över folk som gått bort mellan 1946 och 2006, tror jag det var. Fast det innebar ju att det var svårt att hitta något om levande människor… Men på farmor och farfars sida kom jag ganska långt! Fast till slut körde jag fast. Farmors mamma, tror jag det var, ställde till det för mej. Enligt programmet ska hennes föräldrar ha kommit från Norrbotten nånstans och likaså dött där, medan hon själv ska ha varit född i Varv, men gick man in på föräldrarna så hade de inget barn som hette som farmors mamma… Det blev lite knepigt och jag orkade inte luska vidare. Får se om jag orkar ta tag i det igen, det är ju hur som helst väldigt intressant!
Idag ha jag varit hos Joakim på LSS. Fick se en film idag om 7 aspergare som berättar om sitt handikapp. Och jag vet inte… Mycket stämmer ju jättebra in på mej, men många av dom måste haft lite fler diagnoser, filmer var rätt gammal. Så en del av dom var ju riktiga flum, rent ut sagt. Sen fattar jag inte, är det en slump att många med asperger, som ändå i grunden är ett socialt handikapp, även ser helt fel ut utseendemässigt?? Underbett så de riskerar att drunka i duschen, glasögonbågar som inte ens mormor skulle ha på sej, riktiga pottfrisyrer, konstig klädstil, sminkning så de borde kunna få jobb på Cirkus Scott osv. Mycket i det fysiska kan man ju givetvis inte rå för, men man kan väl försöka göra det bästa av det istället för att vänn’a till sej ännu mer?? Precis som en människa i katt-världen när vi var på utställning med Hedwig. Det var liksom inte ett "rätt". Härjig, besserwisser, visste allt, kunde allt, skulle tala om för domaren hur han skulle göra, förklara för alla hur de skulle stå, klädstil noll; tights, kjol, en för liten jumper (för stor kropp…?), allt i gräsliga färger och konstiga mönster, håret var färgat morots-orange, ful frisyr, gäll påträngande röst och sen en riktigt bred skånsk dialekt. En del har verkligen inte lyckats nånstans. Annars kan man ju väga upp nackdelar med fördelar, men där… Näe jag förstår inte riktigt fenomenet. Asperger är inget som syns utanpå, men många verkar göra allt för att först bli uppmärksammad visuellt, och därefter kan man konstatera att människan inte är riktigt som h*n ska i skallen heller.
Sen så ansåg de på filmen att folk borde skaffa kunskap om deras handikapp och kunna bemöta dom på ett bra sätt. Jag ser det snarare så att det är JAG som ska skaffa kunskap om mitt handikapp och lära mej att fungera i samhället. Vad gör jag som är konstigt?? Jag vill lära mej att kunna fungera någorlunda normalt, oavsett hur fel beteendet än känns för mej, än att köra mitt konstiga race och bara begära att folk ska acceptera. En av dom presenterade sej med "Hej jag heter Maria och jag har asperger!", Snacka om att man har klämt in sej själv i ett fördomsfullt hörn med en gång…! Jag anser att minoriteten bör anpassa sej efter majoriteten och inte tvärtom. Det kommer alltid finnas folk med svårigheter av olika slag i samhället, världen kan inte bli en problemfri plats för alla. Precis som att folk anser att de ska kunna ta sej fram obehindrat med sina rullstolar precis överallt. Ica Maxi skulle bli som Ge’Kås till ytan om man skulle ha alla utrymmen tillräckligt breda så att alla med rullstolar och rymdskepp till permobiler får plats, gärna i bredd "för gående kan ju mötas i bredd, varför ska inte vi kunna göra det??", och dessutom ska alla varor stå 40-80 cm ovanför marken så att de i rullstolar kan nå. Fattar inte att folk inte bara kan acceptera sin situation! Jag är kort i rocken och räcker inte allt, alternativt håller på att trilla i frysdisken om något ligger långt ner. Men inte fan anser jag att hela butiken ska anpassas efter kortvuxna, när majoriteten av befolkningen är 170-180 cm långa, man får väl för fasen be om hjälp då om man inte räcker, stjäla en drickaback och ha i vagnen som man kan stå på!! Näe alla bara kräver, och ska ha allt serverat!
Nähe, ut i kylen igen och tillbringa eftermiddagen/kvällen i butiken…!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar